Tips in Bree

Zoeken
Openingsuren toerisme

Openingsuren centrale balie - Toerisme

ma 08.30u-12.30u 14u-16.30u
di 08.30u-12.30u 14u-18.00u
wo 08.30u-12.30u 14u-16.00u
do 08.30u-12.30u 14u-16.30u
vr 08.30u-12.30u  

** Van 24/06 - 02/09 ook open op zaterdagvoormiddag van 9.30 u - 12.30 u

* gesloten in het weekend en op feestdagen

Contact

Centrale balie stadhuis - Toerisme

Vrijthof 10
3960 Bree
Tel. 089 84 85 61
 

Mail ons ...

Musea en Erfgoed

Bree centrum

1. Stadhuis Bree (Vrijthof 10, 3960 Bree)

Het stadhuis van Bree is het voormalig Augustijnerklooster (1659) dat volledig werd gerenoveerd en gerestaureerd. Het werd een pareltje van moderne technieken gecombineerd met respect voor het historische karakter van het gebouw. In het stadhuis werden oude muurschilderingen blootgelegd en onder andere in het bureel van de burgemeester en de schepenzaal werd prachtig stukwerk teruggevonden.

 

 

 

 

 

 

 

2. Info en toerisme Bree (gevestigd in het stadhuis van Bree, Vrijthof 10, 3960 Bree)

Als u nog vragen heeft kunt u terecht op onze dienst info en toerisme Bree. Daar helpen we u graag verder met het samenstellen van een leuke fiets- en of wandelvakantie. Ook dagjesmensen en groepen worden geholpen voor het samenstellen van een fijne dagtrip.

  

3. Stadsmuseum (1ste & 2de verdieping in het eerste stadhuis van Bree , Markt z/n, 3960 Bree)

In het Stadsmuseum vertelt een maquette hoe Bree eruit zag in vorige eeuwen. Tal van gebruiksvoorwerpen van oude ambachten en het huishouden van weleer zijn er tentoongesteld. Prenten en foto’s uit grootmoeders tijd, oude breuken van de schuttersgilden enz… kan je nu komen bekijken in het Stadsmuseum, gehuisvest in het eerste stadhuis van Bree. 

 

4. Resten middeleeuwse stad
Het oude Kempense stadje Bree wordt ook wel eens de “Parel der Kempen” genoemd en was vroeger volledig omwald. In de oude binnenstad zijn er overal resten van een levendige geschiedenis terug te vinden. Het middeleeuws stratenpatroon bleef bewaard, de wallen zijn intussen verdwenen.

 

5. Sint-Michielskerk Bree
De Sint-Michielskerk is de hoofdkerk van Bree. Deze hoofdkerk is vernoemd naar de patroonheilige St Michiel. In het interieur zijn merkwaardige beelden te bewonderen, waaronder de prachtige graflegging uit de 15de eeuw.

 

6. Kunst in het straatbeeld
In de centrumstraten van Bree vind je op verschillende plaatsen beelden, standbeelden en blikvangers terug. Het zwaartepunt werd gesymboliseerd, Icaros, de Stoepluiper, de Kwaartjeslummel, het kinderkopje zijn maar enkele voorbeelden. Symbolen, een beeldengroep, verzusteringssteen en een fontein vertalen de jumelagebanden.

 

 

7. Verzusteringsfontein
Deze draaiende fontein laat zien dat Bree verzusterd is met enkele steden zowel binnen als buiten Europa. De fontein die op het stadsplein gelegen is, is een lust voor het oog waar vele Breeënaren terecht trots op zijn.

 

 

8. Wandelfontein

Het oorspronkelijke Vrijthof werd vroeger gedeeltelijk ingenomen door een ommuurd kerkhof (sporen van de kerkhofmuur zijn bij de graafwerken voor de fontein gedeeltelijk teruggevonden). In 1850, toen een nieuw kerkhof buiten de stad werd ingericht, verdween het kerkhof op het Vrijthof. De naam Vrijthof verwijst nog steeds naar het kerkhof. De zone tussen het huidige stadhuis en het kerkhof werd ingenomen door een beboomd plein. Op dit plein lag met zekerheid vanaf 1532 een waterput die in de loop van de 18de eeuw door een waterpomp werd vervangen. Water, en dan vooral drinkbaar water, was voor het overleven van een stad van essentieel belang en kreeg dan ook een plaats in het hart van de stad. De stadspomp is ondertussen al jaren verdwenen, maar water is en blijft de bron van alle leven.

Vandaag brengen we opnieuw het water naar het centrum van de stad in de vorm van een “waterstraat” die de Sint-Michielskerk en het Stadhuis verbindt, twee plaatsen van “ontmoeten” in het centrum van de stad. De cirkel, met de fonteinkoppen in het midden van de waterstraat, verwijst naar de oude waterput die zich eens op dit plein bevond.

 

De waterstraat is uitgevoerd in lage schuimkoppen terwijl de cirkel is voorzien met hogere waterstralen die s’avonds verlicht zijn. Ook muzikale ‘waterbegeleiding’ wordt in een latere fase aangebracht. Als de fontein wordt uitgeschakeld zal ze nauwelijks merkbaar zijn in het profiel van het Vrijthof. Ondanks het sobere uitzicht op het plein bevindt zich een hele technische uitrusting ondergronds en in de kelders onder het Vrijthof.

 

 

 

9. Ambachtelijke koffiebranderij “De Gulden Tas” (Nieuwstadstraat 9, 3960 Bree, tel. 089 46 72 66)
“Koffiedrinken moet een individuele lekkernij worden”. Met deze instelling zijn Brecht Creemers en Jean-Pierre Vliegen in het centrum van Bree in de vorige eeuw (1995) een ambachtelijke koffiebranderij, annex winkel begonnen. In deze kleinste koffiebranderij van het land maak je kennis met het branden van koffie, maar kun je ook de lekkerste koffie proeven. 

www.guldentas.be

 

10. Rijtuigenmuseum, koetsen (Gruitroderkiezel 66, 3960 Bree, tel. 089 46 44 53)
Een uit de hand gelopen hobby van de eigenaar, de heer André Jonckers, groeide uit tot een prachtige verzameling koetsen. De koetsen, waarmee destijds kasteelheren en gegoede burgers zich verplaatsten, werden prachtig gerestaureerd door de eigenaar. Een historische collectie!

www.rijtuigmuseum.be

 

 

 


Opitter

1. Sint-Trudokerk met 16de eeuws Antwerps retabel
Het Passieretabel van Opitter dateert van ca. 1540 en is geplaatst in de Sint-Trudokerk. Het is vervaardigd in een Antwerps atelier. Hiervan getuigen de merktekens, die zowel op de bak als op verscheidene gebeeldhouwde groepjes werden aangebracht. Het werd gerestaureerd in 1994-1996. Het retabel van Opitter werd als topstuk tentoongesteld in de kathedraal van Antwerpen tijdens “Antwerpen, culturele hoofdstad” in 1993.

 

 

 

2. Pollismolen, gerestaureerde watermolen (Molenstraat 56, 3960 Bree, tel. 089 86 69 39)

 

De Pollismolen is gelegen aan de Itterbeek in een uitzonderlijk prachtig, waardevol natuurgebied. De molen wordt voor het eerst genoemd in 1296. Ze heette toen “Weyerberch molen”. In de 16de eeuw veranderde de naam in de “Schelenmolen” en in 1633 in “de molen bij Pölles”. Vandaar waarschijnlijk de huidige naam “Pollismolen”. Op het domein van de Pollismolen is ook het bezoekerscentrum Kempen~Broek te vinden. In het bezoekersonthaal vind je alle info over het GrensPark Kempen~Broek met haar mooie wandellussen. Op de site is er ook een restaurant en een leuke taverne met terras.

 

 

 

Tongerlo

Tongerlo is de geboorteplaats van de romanschrijver Jaak Langens, zijn geboortehuis is er nog steeds te bezichtigen. Een bekende roman van Jaak Langens is "de kermis van Rosse Lei", op het Dorpsplein kan u een standbeeld vinden van deze deugniet.  

 

1. Sint-Pieterskerk
De geklasseerde Gotische St Pieterskerk uit 1408 werd gebouwd op de grondvesten van een romaanse kerk en bezit merkwaardige beelden en grafstenen. Het oudste kunstwerk dat u er kan bewonderen is een piëta die dateert uit 1420. De indrukwekkende vierkante toren werd gebouwd in het begin van de 15de eeuw.  Op het einde van de 18de eeuw werd de kerk verbouwd en is sindsdien meermaals gerestaureerd.
 

2. Sint-Antoniuskapel
Dit is één van de weinige St Antoniuskapellen, ze is gelegen aan de rijksweg Bree-Maaseik. Hoewel de kapel op Opitters grondgebied gebouwd werd, ressorteerde ze steeds onder de Sint-Pietersparochie van Tongerlo. Het is een prachtige kapel uit de 17de eeuw met indrukwekkende glas-in-lood ramen. Recenter werd er tegen de voorgevel een portaal aangebouwd met erboven een getoogd venster en daarboven een rondboognis met een Sint-Antoniusbeeld. Rechts van het portaal vindt u een gedenksteen van de gemeente Gruitrode voor de gesneuvelden van Wereldoorlog I.

 

3. Galdermansmolen & Keyartmolen
Op de Itterbeek vinden we enkele goed bewaarde watermolens: de Galdermansmolen (1770) en de Keyartmolen (1139).

De Galdermansmolen wordt ook wel eens de Dorpermolen genoemd. De molen werd gebouwd in 1633 en werd gebruikt als oliemolen, maar het is eigenlijk een watermolen van het onderslagtype. In 1735 werd het woonhuis van de molenaar gebouwd en in 1841 werd het molenhuis zelf gebouwd. In 1850 werd de molen omgebouwd naar een graan- en oliemolen maar vanaf 1906 werd er enkel nog graan gemalen. In 1920 werd het houten molenrad vervangen door een metalen rad. De molen en haar omgeving werden in 1996 beschermd als monument en dorpsgezicht.

 

De Keyartmolen werd  voor het eerst vermeld werd in 1139, is een watermolen van het onderslagtype. De huidige molen dateert van 1850. In 1923 werd het waterrad vervangen door een turbine. De molen maalde op waterkracht tot in ze 1985 naar elektrische aandrijving werd overgeschakeld. De molen en haar omgeving werden in 1994 beschermd als monument en dorpsgezicht.

 

 


Beek

 

 

 

1. Sint-Martinuskerk
De Sint-Martinuskerk uit 1450, bezit een Romaanse toren uit 1007 opgebouwd met veldstenen. In de kerk vind je een aantal merkwaardige beelden van de laatgotische beeldsnijkunst. Het orgel dateert uit de 16de eeuw.

 

 

 

 
 

Gerdingen

1. Kerk met vroeg-romaanse toren en gotisch schip

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Gerdingen is een laatgotische kerk uit de 16de eeuw met een romaanse toren die al in de 12de eeuw gebouwd werd. Over de afkomst van deze toren heerst er onduidelijkheid. Sommigen menen dat de toren deel van een burcht was, anderen beweren dat het een restant is van een romaanse kerk die op die plek gestaan zou hebben. De onderbouw van de toren is nog ouder en dateert van de 11de eeuw. De kerk werd in haar geschiedenis verschillende keren gerestaureerd en heropgebouwd. Vandaag de dag kan u er enkele beelden terugvinden die zeker het bezoeken waard zijn. De kerk van Gerdingen werd in 1981 beschermd als monument en samen met het omringende kerkhof ook beschermd als dorpsgezicht.

 

2. Kapel van Sint-Jan
 

 

 

 

 

Het kapelletje dat gewijd is aan de heilige Sint-Jan kan u vinden in de Thijsstraat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wens je meer info? Kom dan gerust een kijkje nemen in ons toeristisch kantoor, of contacteer ons.

 

Bezichtigen > Musea en Erfgoed